Kome je namenjen?
- Onima koji planiraju i obavljaju eksterne provere sistema menadžmenta bezbednošću hranom I koji žele međunarodno priznanje;
- Onima koji primenjuju sistem menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;
- Predstavniku menadžmenta;
- Ljudima koji sprovode interne, procesne ili provere proizvoda.
Ciljevi
Cilj kursa je sticanje znanja i veština u vezi sledećeg:
- Planiranje, obavljanje provera treće strane i izveštavanje o njihovim rezultatima, kao i predstavljanje metoda i tehnika provere;
- Uloge i odgovornosti tima za provere;
- Analiza zahteva ISO 22000 i prikaz kako interpretirati usaglašenosti/neusaglašenosti;
- Na koji način sastaviti dokumentaciju – plan provere, upitnik, izveštaj o neusaglašenosti, izveštaj o proveri itd;
- Procena pretpostavki za kontinuirano poboljšanje unutar organizacija procenjujući: uključenost rukovodstva, procesni pristup, utvrđivanje konkretnih ciljeva i povezanih pokazatelja performansi, usaglašenost sa zakonodavstvom, predstavljanje zaključaka menadžmentu.;
Benefiti
- Razumevanje teorije i prakse provera prema zahtevima ISO 22000
- Razumevanje elemenata ISO 19011 i ISO/IEC 17021 Standarda
- Razumevanje glavnih pitanja i tema bezbednosti i zdravlja na radu;
- Planiranje i proveravanje prema kriterijumima provere
- Uspešno izvršenje provere FSMS
- Izrada jasnog, konciznog i odgovarajućeg izveštaja sa provera
- Komunikacija nalaza provere sa klijentima
- Potvrda kompetentnosti proveravača (jedna od uslova)
Trajanje
5 dana
Uslovi za učešće
Prema IRCA pravilniku.